Vinarija "Radovanović"

Prvog septembra učitelji su dočekivali svoje đake u školama, a nama je toplu dobrodošlicu priredila vinarija “Radovanović”. U selu Krnjevu, nadomak Smederevske Palanke nalaze se njihovi vinogradi, a odmah ispod njih i objekti u kojima se vrši prerada i čuvanje njihovih nadaleko poznatih vina.
stara vinarija
stara vinarija
Podrum “Radovanović” osnovao je 1990. godine Miodrag Radovanović, kao prvu privatnu malu vinariju u Srbiji. Od samog osnivanja pa do danas primarni i jedini cilj ove vinarije jeste proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta koja će Šumadiju, a samim tim i Srbiju postaviti na najvišu lestvicu svetskog vinarstva. Uz znanje stečeno na Univerzitetu u Beogradu, i tridesetogodišnje iskustvo u proizvodnji vina, sigurni smo da će Miji ostvarivanje ovog cilja poći za rukom.
stara vinarija

stara vinarija

stara vinarija
U posedu vinarije nalazi se 30 hektara vinograda koji se prostiru po padinama brežuljaka u srcu Šumadije. Položaj samih vinograda (bele sorte okrenute su na jugoistok, a crne na jugozapad), zatim povoljne geoklimatske karakteristike ovog podneblja, kao i specifična struktura zemljišta (glina, ilovača, škriljac i krečnjak) obezbeđuju odlične uslove za sazrevanje grožđa. Uz pravovremenu berbu, dobija se kvalitetna osnova za proizvodnju vrhunskog vina. U vinogradima su zastupljene sledeće sorte grožđa: Kaberne Sovinjon, Kaberne Fran, Prokupac, Rizling, Šardone, Sovinjon Blan i Pino Griđo.
stara vinarija
stara vinarija
stara vinarija