Vinarija "Toplički vinogradi"

Početkom novembra meseca 2015. godine, išli smo u posetu vinariji "Toplički vinogradi" koja se nalazi u podnožju planine Kopaonik, u okolini Prokuplja.
stara vinarija
Godine 2010. sagrađena je prva vinarija koja se prostire na približno 3000 m². Nova vinarija nalazi se u samom srcu vinograda površine 60 hektara, iznad stare, i površine je od oko 9000 m². Podeljena je na pet nivoa i ovakva podela ima svrhu zaokruživanja procesa proizvodnje vina u skladu sa najrazvijenijim tehnološkim metodama. Na najvišem nivou, gde su smeštene laboratorija i komora, vrši se prijem i obrada grožđa. Naredna dva nivoa opremljena su prohromskim posudama namenjenim za sazrevanje i odležavanje vina. Zatim se određena vina slobodnim padom spuštaju na jedan nivo niže gde poprimaju svoj finalni oblik u drvenim buradima za čiju se izradu koriste prvenstveno srpski i francuski hrast. Na poslednjem nivou pune se i skladište vina koja su spremna da se nađu na vašim trpezama.
stara vinarija

stara vinarija

stara vinarija
San vlasnika vinarije, Milomira Kovačevića, bio je da autohtonu sortu grožđa Prokupac, koja je dobila ime upravo po ovom gradu, vrati u njenu postojbinu. Pored toga što se u ovim vinogradima nalazi najveći zasad Prokupca u Srbiji, zastupljene su i druge sorte grožđa i to: Šardone, Sovinjon, Kaberne Sovinjon, Merlo i Burgundac.
stara vinarija