Sajam vina "Vinitaly"

Nakon sedam sati provedenih u automobilu, u ranim jutarnjim časovima stižemo do isključenja za južni deo Verone. Pomalo umorni, ali istovremeno i veoma uzbuđeni, stižemo do naše konačne destinacije, jednog od najvećih i najpoznatijih svetskih sajmova vina pod nazivom "Vinitaly". Ovaj sajam je održan od 09. do 12. aprila 2017. godine i okupio je veliki broj vinara iz cele Italije.
vinitaly2017
Na ulazu u sajam zatičemo veliku gužvu i već počinjemo da stičemo utisak o njegovoj veličini. Tu nas dočekuje naš prijatelj, saradnik, a ovom prilikom i vodič, Nenad Terzić. Hitrim korakom nas odvodi do prve hale gde se nalaze samo proizvođači vina iz Lombardije. Tu upoznajemo vlasnike imanja "L'Agriturismo Cascina Feliciana" (gde su nas odlično ugostili i gde smo bili smešteni za vreme sajma), koji su takođe i proizvođači fenomenalnih, veoma pristupačnih vina.
vinitaly2017
Nakon toga, odlazimo do regije Veneto, gde se susrećemo sa našim drugim domaćinom, proizvođačem vina koja uvozimo, vlasnikom vinarije "Villa Canestrari". Za njegovim štandom opet imamo priliku da probamo neka od njegovih sjajnih vina.
vinitaly2017

vinitaly2017
Naša poseta se nastavlja i, predvođeni Nenadom, odlazimo do ostalih hala, od kojih skoro svaka okuplja vinare iz samo jedne regije, kao što su: Toskana, Piemont, Lacio, Pulja.... Gomila prelepih, zanimljivih štandova od kojih mnogi podsećaju na mini kafiće. Na skoro svakom smo bili dočekni odlično, ponuđeni da sednemo, prezentovano nam je svako vino koje smo probali. Sve u svemu, možemo reći da su Italijani sjajni domaćini.
vinitaly2017
vinitaly2017
vinitaly2017
vinitaly2017
Bili smo zapanjeni veličinom ovog događaja i shvatili zašto je toliko popularan i posećen. Da biste obišli sve vinare koji izlažu trebalo bi vam barem 4 nedelje, a ne 4 dana. Ako se ikad odlučiti da posetite "Vinitaly", preporučujemo da izvršite pripreme unapred, napravite program koja vina želite da probate i koje vinarije želite da posetite, inače ćete lutati uzalud, ne znajući gde da stanete i šta da pijete, baš kao mi drugog dana kada smo išli sami bez vodiča.
vinitaly2017
Na kraju želim da kažem, naša preporuka je da obavezno idete sva četiri dana, da pripremite ozbiljan plan, pripremite se za degustaciju mnoštva vrhunskih vina i da prepešačite i po 6,7 kilometara dnevno u samom krugu sajma. Ako ste ljubitelj italijanskih vina i njihovih autohtonih sorti ovo je mesto koje morate posetiti. Živeli!
vinitaly2017
vinitaly2017
vinitaly2017
vinitaly2017